Kenny Jönsson – Kungen av Ängelholm

Sverige har genom åren fostrat en mängd talangfulla hockeyspelare som senare blivit stora världsstjärnor. Börje Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Niklas Lidström är några av de största.

I den här artikeln kommer jag skriva om en spelare som tillhör de riktigt stora, men som kanske inte fått den uppmärksamhet han förtjänar, nämligen Kenny Jönsson. Kenny Jönsson, även kallad Kungen av Ängelholm bland Rögles supportrar, växte upp i Ängelholm och debuterade i Rögles A-lag år 1991. Året därpå bidrog han till att Rögle tog det efterlängtade steget upp i Elitserien efter en dramatisk femte och avgörande match som Rögle vann i sudden death.

Tiden i NHL

Efter totalt tre säsonger i Rögles A-lag flyttade Kenny Jönsson över till Kanada för att spela i NHL med Toronto Maple Leafs. Efter två säsonger i Toronto värvades Kenny Jönsson till New York Islanders där han under många år var en ledande spelare i sin roll som en lugn och trygg tvåvägsback. Laget kunde förlita sig på Kenny Jönsson i alla lägen av en match, oavsett om det var i powerplay, boxplay eller när en ledning skulle försvaras under matchens sista viktiga minuter.

I två säsonger var Kenny Jönsson även utnämnd till lagkapten, vilket är ett tydligt tecken på hur uppskattad han var som person samt hur viktig han var för laget i rollen som spelare. Säsongen 2003/2004 gjorde Kenny Jönsson sin sista säsong som spelare i NHL och valde därefter att flytta tillbaka och spela för moderklubben Rögle BK.

Återkomsten till Ängelholm

Kenny Jönsson var bara 30 år när han valde att flytta hem till Rögle för att ge sina sista år till klubben. Det innebar att han stod på toppen av sin karriär och samtidigt tackade nej till miljonkontrakt från flera klubbar i NHL. Det talar ju för att Kenny Jönsson inte hade några ekonomiska problem. Han behövde inte använda sig av en lånekalkyl om man uttrycker sig så. År 2006 tog Kenny Jönsson sitt andra OS-guld och blev utsedd till turneringens bästa back, trots att han till vardags spelade i den svenska andradivisionen med Rögle. Rögle, som då spelade i Hockeyallsvenskan, hade alltså fått ett välkommet tillskott i jakten på att ännu en gång ta sig upp i Elitserien.

Säsongen 2007/2008 blev drömmen sann och Kenny Jönsson var en ytterst bidragande orsak till framgången med sina 40 poäng på 32 grundseriematcher och 12 poäng på 9 matcher i Kvalserien.

Kenny Jönsson avslutade sin karriär med en säsong i Elitserien med Rögle innan han slutligen lade skridskorna på hyllan.

Tack vare sin ödmjukhet, professionalitet och sitt hjärta för Rögle är han älskad bland Rögles supportrar, och år 2010 fick han även sin tröja upphissad i taket som ett tecken på uppskattning för allt han gjort för klubben.