Hockeyfilmer

Oavsett om man uppskattar ishockey eller inte kan nog de flesta hålla med om att det är en fascinerande sport. Man skulle rent av kunna tala om att underhållningsvärdet när det gäller ishockey är stort. Naturligtvis är detta något som de flesta lagsporter i tävlingsform bjuder på, men det är svårt att inte bli imponerad av den fysiska styrkan som spelarna utstrålar med sin robusta utrustning, hjälmar, bitskydd och klubbor. Här är det inte precis mode från ralph lauren som gäller utan rejäla skydd som andas blod, svett och tårar.

 

Matcherna karaktäriseras inte sällan av fysiska konfrontationer i ett högt tempo. Att allt detta dessutom utspelar sig på is ökar bara spänningen. Själva isen utgör ett både hårt och förrädiskt underlag som kan ge svåra skador. En hockeyspelare ska klara av sin sport på skridskor och det ställer krav på god fysik, balans och motorik. För den som helt enkelt inte kan klara sig utan sin hockeydos mellan VM, OS och Allsvenskan finns det som tur är en hel del gamla oförglömliga hockeyfilmer från 1980/1990-talet att trösta sig med.

Youngblood

Filmen Youngblood från 1986 med Rob Lowe i huvudrollen har allt som en riktigt bra hockeyfilm kan erbjuda. Dean Youngblood är en 17-årig grabb från New York med stora drömmar om proffskontrakt i NHL. Han beger sig till klubben Hamilton Mustangs i Kanada för att provspela. Nu börjar allvaret för juniorspelaren som får problem både i och utanför rinken. Stentuffa motståndare försöker få honom ur balans och han når botten innan han reser sig och betalar tillbaka med samma mynt.

Rollistan är dessutom fullspäckad med andra tunga namn som Patrick Swayze och Keanu Reeves. Swayze spelar rollen som mentor och Reeves är hockeylagets målvakt. Allt avgörs i en spännande cupmatch där Youngblood fyrar av ett fantastiskt mål 3 sekunder innan avblåsning.

The Mighty Ducks

Det finns också familjefilmer med ishockey som huvudhandling och Mästarna från 1992 är ett ypperligt exempel. Totalt släpptes 3 filmer om The Mighty Ducks som idag närmast har nått kultstatus. Handlingen kretsar kring advokaten Gordon Bombay som spelas av Emilio Estevez. Han åker fast för rattfylleri och straffet blir samhällstjänst som hockeytränare åt ett pojklag som heter The Ducks.

Både laget och tränaren går igenom en identitetskris men tar sig igenom allt tillsammans och utvecklas i positiv riktning. Filmen är både komisk och allvarlig på samma gång och bjuder på glimrande hockey i ett lag med förlorare som alla blir vinnare i slutet.