SHL och NHL

 

Swedish Hockey League

Den högsta ligan i Sverige hette fram till för några år sedan Elitserien, men bytte 2013 namn till SHL – Swedish Hockey League.

Den första svenska ishockeyserien startade 1955, och tjugo år senare, alltså 1975 döpte man om den till Elitserien, samtidigt som man bestämde att endast tio lag kunde kvalificera sig för spel.

1988 utökades antalet lag till 12, varav de 8 första efter sammanlagt 40 spelade omgångar, gick till slutspel. 1996 lade man till ytterligare tio omgångar, och 2006 adderade man ännu fler, sammanlagt 55 omgångar.

Från och med 2015 har även antalet lag utökats och uppgår för närvarande till 14 stycken.

National Hockey League

NHL är världens högst rankade hockeyliga. Det är 30 amerikanska och kanadensiska lag som spelar, uppdelade i West och East Conference. Grundserien består av 82 omgångar, varefter 16 lag går till slutspel.

Det har förekommit en strejk och tre lockouter mellan spelarfack och klubbar. 1992 ledde strejken bland annat till att spelarnas slutspelsbonus höjdes samt att de fick större kontroll över hur deras namn och bilder användes av klubbarna.

1994 blev det en lockout, som slutade med att spelarna blev tvungna att betala fler reskostnader och försäkringar själva.

2004 blev det lockout igen, och denna gång ledde det till att hela säsongen ställdes in. Till slut tvingades spelarna gå med på ägarnas krav på ett lönetak samt hårdare och längre straff vid dopning.

2012 skedde den hittills senaste lockouten. Spelarnas löner begränsades till max 50% av totala intäkter samtidigt som de fick förbättrade pensionsvillkor. Antal matchomgångar i grundserien minskade också till 48 stycken.

År 2016 vanns Stanley Cup av Pittsburgh Penguins med svenska Patrik Hörnquist i laget.