Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist föddes i Åre år 1982. Han är en av Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare, och gjorde debut i Elitserien redan som 18-åring. Två år senare spelade han för första gången i Sveriges landslag, Tre Kronor. Samma säsong blev en av hans mest framgångsrika som målvakt i ett svenskt lag, då han tillsammans med Frölunda Indians vann SM-guld och var en av de spelare som bidrog mest till titeln. Han tilldelades priser som Honkens trofé, Guldhjälmen och Guldpucken för sina insatser, och slog flera slutspelsrekord på kuppen: minst mål insläppta i snitt per match, bästa räddningsprocent, längsta tid utan att släppa in ett mål och flest nollor i ett slutspel.

Säsongen 2004/2005 lämnade Lundqvist Sverige för att spela i NHL efter att ha blivit draftad, och hans nuvarande lag är New York Rangers. Han har dock fortsatt att spela för Tre Kronor, och hans insatser har bland annat bidragit till ett OS-silver för Sverige år 2014 samt ett VM-guld år 2017.

Även elithockeyspelare som Henrik Lundqvist måste dock slappna av ibland, och då kan det vara bra att göra något som är helt skilt från ens egen sport. Som hockeyspelare kan det till exempel betyda att man spelar biljard, en aktivitet som är lugn och tillåter socialt umgänge samtidigt som den kräver strategiskt tänkande. Ett av de bästa ställena att spela biljard i Stockholm är O’Learys i Mall of Scandinavia. Dit kan man åka för att slappna av efter ett intensivt träningspass, oavsett vilken sport man ägnar sig åt.