Peter Forsberg

Peter Forsberg har hyllats som en av Sveriges bästa hockeyspelare, och många menar att han är en av världens bästa spelare. Under sin karriär har han hunnit med att vinna två OS-guld (år 1994 och år 2006) och två VM-guld (år 1992 och år 1998) med det svenska landslaget, Tre Kronor, och två Stanley Cup (pokalen som överlämnas till segrarna i NHL:s slutspel). Han har dock inte bara vunnit priser tillsammans med sina lag, utan också på egen hand. Bland annat har han tilldelats Guldpucken år 1993 och 1994 (som tilldelas säsongens bästa spelare), och Hart Trophy år 2003, som tilldelas NHL:s mest värdefulla spelare.

Forsberg föddes år 1973 i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Hockeyn tog tidigt plats i hans liv, då han började åka skridskor när han var fem år gammal, och gick på hockeygymnasium för att satsa på en karriär inom sporten. Den började redan när han var 16 år gammal, och gjorde sin debut i Allsvenskan i Modos A-lag. Samma år fick han också spela sin första match i Elitserien. Under Forsbergs tidiga hockeykarriär utmärkte han sig både för sina mål och assists och för de många minuter han tillbringade i utvisningsbåset. Faktum är att han under säsongen 1992/1993 kom tvåa i poängligan, samtidigt som han låg högst upp i utvisningsligan. Även året innan hade han vunnit utvisningsligan. Det bevisar dock kanske bara att Forsberg gjorde det mesta av de minuter han faktiskt tillbringade på isen.

Forsberg debuterade i NHL som 22-åring, då han draftades som nummer sex i Philadelphia Flyers. Han utmärkte sig snabbt i den amerikanska hockeyligan, då han var den förstaårsspelare som gjorde flest poäng under hans första säsong, något han belönades för med Calder Trophy för Bästa nykomling.

Efter att han kämpat med en omfattande skada i foten under flera år som gjorde att han inte kunde spela hockey, gjorde Forsberg en kort comeback i NHL tillsammans med Colorado Avalanche. Han spelade dock bara två matcher med laget innan han meddelade att han skulle pensionera sig från ishockeyn helt. I samband med detta ”pensionerades” även Forsbergs tröja i Colorado Avalanche, vilket betyder att den hissats upp i taket i lagets hemmaarena och att ingen spelare i klubben därefter kan ha Forsbergs nummer. Han blev därmed en av bara fyra spelare vars nummer har pensionerats i klubben. Om du är ett fan av Forsberg, och planerar en resa till Colorado för att se Forsbergs hemmaarena och se hans tröja i taket, men du saknar de sista tusenlapparna som behövs för att du ska komma iväg, kan en lösning vara att ta ett lån på Snabbfinans.se. På det sättet ser du till att resan faktiskt blir av, och kan sedan betala tillbaka lånet bit för bit när du är hemma igen och kan njuta av minnena från Colorado.