Historien om ishockey

 

Ishockey är en av världens mest populära sporter, och också den som omsätter mest pengar. Bakgrunden till sportens födelse är något oklar. Det finns evidens som visar att en ishockeyliknande sport utövades på Island och de brittiska öarna för över tusen år sedan. En modernare version med klubbliknande redskap spelades i Nederländerna på 1500-talet.

Den etymologiska bakgrunden till själva ordet “hockey” är inte lätt att finna. Det nämns första gången i skrift i en bok från 1775, “Juvenile Sports and Pastimes, to Which Are Prefixed, Memoirs of the Author: Including a New Mode of Infant Education, men där finns ingen närmare förklaring till ordets uppkomst. Ordet “puck” härstammar från gaeliskan och betyder ungefär “slag”.

Det var brittiska soldater i Kanada som anpassade den landhockey som de spelat i sitt hemland till vinterklimatet och förlade den till ett isunderlag. I Montreal spelades sedan den allra första officiella matchen i ishockey år 1875. Lagen bestod då av nio spelare och pucken var gjord av trä.

Världens första ishockeyklubb – McGill University Hockey Club – grundades 1877 och följdes snart av flera andra i Québec och Montrealområdet. År 1880 minskade antalet spelare i varje lag från nio till sju.

År 1883 anordnades det första “världsmästerskapet”, vilket dock inte var helt korrekt, eftersom alla lag kom från Kanada, men två år senare bildades den första europeiska klubben – Oxford University Hockey Club.

År 1892 föddes det som idag är Stanley Cup. Det var den rike lord Stanley som under en vinterfestival blev så betagen av den nya sporten att han bestämde sig för att årligen belöna det bästa laget i Kanada. Han skaffade därför fram en stor silvertrofé och grundade The Dominion Hockey Challenge Cup.

De första professionella lagen började dyka upp redan vid sekelskiftet 1900. 1917 uppstod National Hockey League (NHL) och utvidgades även till USA.

I början av 1900-talet spred sig ishockeyn på flera håll i Europa och blev snabbt mycket populär.

Tio i topp-listan på länder över flest registrerade spelare leds dock fortfarande tämligen överlägset av Kanada med 721.504 stycken. Därefter följer USA med 533.172 registrerade spelare, och på tredje plats hittar vi Tjeckien med 109.103 stycken. Sedan kommer Ryssland, Finland, Sverige, Tyskland, Schweiz, Frankrike, och på tionde plats Japan.

Internationella mästerskap

Världsmästerskapet i ishockey spelas varje år i början av maj. 16 lag deltar i A-turneringen, men det finns även en B-turnering varifrån det segrande laget blir uppflyttat till A-VM påföljande år.

Medaljligan leds av Ryssland/Sovjetunionen, följt av Kanada, Tjeckien och Sverige på fjärde plats.

Vart fjärde år spelas ishockey i vinter-OS, men där är antalet lag färre än i världsmästerskapet.

Numera spelas också World Cup vart fjärde år – en turnering som till skillnad från VM, som flyttar runt varje år, alltid spelas i Nordamerika.