Hockey historia

Ishockeyn som vi ser idag uppkom för ungefär 150 år sedan, i slutet på 1800 talet. Sporten blev snabbt populär i många delar av världen och har ett väldigt stort fotfäste i Nordamerika och Asien, samt delar av Europa. De flesta hockey-entustiaster vet att den största ligan är NHL i Kanada en dröm för många hockeyspelare. Den första riktiga hockeymatchen spelades nämligen i Kanada år 1875.

Om vi går ännu längre tillbaka i tiden, för flera hundra år sedan, på 1500 talet för att vara exakt, vet vi idag att hockeyn startade med hjälp av andra olika typer av vintersporter. På den tiden improviserade man med olika typer av utrustning för att komma på diverse aktiviteter och sporter.

I början på 1900-talet så introducerades ishockeyn mer och mer i Europa och i Sverige. Även Bandy blev populär under samma tidsperiod eftersom de har väldigt många likheter. Faktum är att Bandy kallades för “hockey” från 1890-talet ända till192o-eran. Ishockeyn är större och mer dominerande än Bandy i sportindustrin idag.

År 1920 gjorde hockeyn sin första riktiga debut i Sverige, den introducerades som en gren i OS och gick från Bandy “bollhockey” till Ishockey. I mitten på 50 talet presenterades även bandy som en publiksport. 20 år senare på 70 talet så blev ishockeyn också inräknad som en nationalsport i Sverige. Här kallas den högsta ligan för SHL.

På tal om ligor så finns det givetvis flera hundratals om inte tusentals hockeyligor runt om i världen, det finns både professionella ligor och amatörligor. Det är även vanligt att spelare åker från olika länder till andra länder och spelar säsonger för att bredda sitt hockey för att eventuellt klättra och spela i högre ligor eller divisioner. I Sverige är det många hockeylag som tar in importer från bland annat Kanada och Finland.