Hockeyspelares skydd

Hockey är minst sagt en kontaktsport, där spelare riskerar allt från att tacklas våldsamt in i sargen till att skäras av en motspelares skena. Hockeyspelare bär därför omfattande skyddsutrustning både vid träningar och matcher, för att undvika skador i så stor omfattning som möjligt.

Den grundläggande skyddsutrustningen för kroppen består av benskydd, axelskydd, armbågsskydd, handskar och hjälm. Förutom dessa stora skydd som täcker stora områden av kroppen, har spelarna också extra skydd för mindre, särskilt känsliga eller utsatta områden. Dessa skydd är suspensoaren, halsskyddet och tandskyddet. Halsskyddet är mjukt, och skyddar inte mot andra spelares armbågar så mycket som andra spelares skenor, medan tandskyddet och suspensoaren kan skydda de känsla kroppsdelarna bakom från hårda puckar. Om man ändå skulle råka ut för en tandskada när man spelar hockey, kan man få hjälp med tandreglering för att fixa den på TRDS.se.

Förutom denna utrustning, som alla spelare bär, har målvakterna extra skydd därutöver. Det är inte svårt att förstå varför, eftersom de står i en position där de medvetet blir skjutna på. Målvakterna bär därför en hjälm med inbyggt galler, kallat en ansiktsmask. De har också större benskydd än de andra spelarna, och bär en handske med extra förstärkning på den hand som håller i klubban, eftersom den är utsatt för skott.