Wayne Gretzky – Bästa spelaren någonsin

Historien om den störste ishockeyspelaren genom alla tider började redan den 26e januari 1961 i Brantford, Ontario (Kanada). Även om det råder skillnader bland folks åsikter om vilken det är som exakt är den störste ishockeyspelaren genom alla tider så är alltid Wayne Gretzky med i diskussionerna.

Han är den enda ishockeyspelaren som någonsin har fått den enorma äran att få sin tröja “99” pensionerad av hela NHL. När en tröja pensioneras så menar man att ingen annan kommer att få bära den tröjan, för att “den störste” har redan burit den och allt annat vore en nedgradering. Han började spela ishockey redan som barn och det märktes snabbt att han inte var någon som bara lekte när han spelade. I tidig ålder så fick Gretzky börja spela med/mot barn som var flera år äldre än honom och vägde betydligt mycket mer i denna krävande sport.

Redan när Gretzky var 17 år gammal så blev han proffs när han skrev han på för Indianapolis Racers som spelade i World Hockey Association (WHO). WHO var ett alternativ som försökte konkurrera med NHL. När Gretzky sedan kände sig klar med sin klubb s å vände han sig till NHL och spelade där i nästan 20 år.

Att spela ishockey är en sport som både kostar ganska så mycket pengar och tar upp mycket plats. För ett helt ishockeylag så tar det ett helt förråd för att förvara samtliga saker. Om det är så att du/ditt ishockeylag är i behov av ett sådant förråd så kan ni vända er till Prinsenslager.se. De erbjuder lagerutrymme i alla möjliga storlekar.

I NHL så spelade Way Gretzky för totalt fyra olika klubbar: Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues samt New York Rangers. Efter sin sista säsong 1998/99 så bestämde sig Gretzky för att vara General manager för det kanadensiska ishockeylandslaget till vinter OS 2002 och 2006.

2000 Så blev Gretzky delägare i Phoenix Coyotes och efter den dramatiska NHL-lockouten 2004/05 så tog han sedan över som tränare under de fyra kommande säsongerna.

Under sin internationella karriär så vann han följande:
JVM 1978 (brons)
Canada Cup 1981 (silver), 1984 (guld), 1987 (guld) och 1991 (guld)
VM 1982 (brons), 1996 (silver).

Totalt under sin klubbkarriär så spelade Wayne Gretzky hela 1487 matcher och gjorde 894 mål samt makalösa 1963 assist.  Vilket ger Wayne Gretzky den sinnessjuka statistiken med 2857 poäng på 1487 matcher.

Kommer vi någonsin ha någon i samma klass som Wayne Gretzky, det återstår att se.