Hur blir man hockeytränare?

En och annan hockeyälskare har säkert kollat på en hockeymatch och tänkt att de skulle kunna göra ett bättre jobb än lagets nuvarande tränare med att lägga upp taktik och välja spelare. För att faktiskt få ett jobb som hockeytränare för ett lag på elitnivå krävs dock både många års erfarenhet av sporten och ett stort mått tur och kontakter.

De allra flesta hockeytränare på hög nivå har själva spelat ishockey i många år – det är nästan en förutsättning för att helt förstå spelet. Beroende på vilken nivå de själva har spelat på är deras förutsättningar för att få en position som tränare för elitlag olika – ju högre upp man kommer i sporten, desto fler kontakter har man högt upp i sporten, vilket i sin tur kan leda till fler chanser att få jobb som tränare (eller jobb som så småningom kan leda till ett tränarjobb). Det bästa sättet att bli hockeytränare på hög nivå är med andra ord att först bli en så bra hockeyspelare som man bara kan.

Långt ifrån alla tränare når dock elitnivå – den stora majoriteten jobbar mer eller mindre ideellt med att träna juniorlag eller ungdomslag på olika nivåer. Det är med andra ord något man måste vara beredd på innan man satsar på en karriär inom hockeyn. Ett annat alternativ kan vara att arbeta som konsult, och ha möjligheten att gå mellan olika lag. Om man vill prova på hur det är kan man ta hjälp av Frilans Finans, som erbjuder möjligheten att fakturera utan företag. Då kan man se vad hockeyvärlden har att erbjuda innan man bestämmer sig.