Vanliga ishockeyskador

Ishockey är en fartfylld och spännande sport, både för åskådaren och för spelarna på planen. Alla som någon gång sett en hockeymatch vet att spelarna också kan få sig några smällar eftersom spelet är väldigt fysiskt. Oftast får smällarna inga större konsekvenser eftersom man använder skydd på känsliga delar av kroppen, men ibland går det riktigt illa och man får en skada. Det finns några skador som är mer vanliga än andra inom hockey, precis som det finns skador som är mer kopplade till exempelvis fotboll. Tack och lov har vi kunniga läkare i landet som snabbt kan hjälpa de skridskoåkande hjältarna få hjälp när det behövs. Spelar man själv hockey, eller om någon i familjen gör det, kan det vara bra att känna till vilka skador som är vanliga. Då kan man både förebygga dem samt att man lättare vet vad som behöver göras ifall något skulle hända på isen.

Låt eventuella skador läka ut

 

Skador i lederna är vanligt hos hockeyspelare. Det är ofta axeln eller benen som kan ta ordentligt med stryk av idrotten. Handlederna kan också få förslitningsskador på grund av att man hela tiden använder en klubba. Man kan undvika skador genom att använda rätt skydd och genom att träna och stärka rätt muskelgrupper. Spelar man på en högre nivå har laget ofta kontakt med fysioterapeuter och läkare, annars får man själv ta kontakt med någon som kan avgöra vad ens kropp behöver. Skador inträffar både hos nybörjare och proffs. Exempelvis blev Joel Lundqvist skadad och fick rehabilitera sig innan han kunde spela igen. Det som är viktigt att tänka på när man skadar sig, oavsett vilken form av skada det är, är att man kan behöva vila ett tag. Kroppen måste få en chans att bli helt återställd eftersom den annars kan orsaka att skadan slits upp en gång till. Det finns många exempel på hockeyspelare som fått sluta sin karriär i förtid på grund av att deras skador orsakar för mycket problem. Därför skall man alltid se till att låta skadan läka ut ordentligt innan man börjar spela igen.

Utslagna tänder är vanligt

Ibland möter man hockeyspelare med en glugg i leendet. Gör man det kan man nästan utgå från att de har tappat tanden när de spelat hockey. Att få hela tänder eller bitar av tänder utslagna ur munnen är en väldigt vanlig skada inom sporten. Tänderna är en del av kroppen som inte är skyddad förutom av ett munskydd, men det är inte starkt nog att stå emot hårda slag eller dunsar mot munnen. tandläkare fixar utslagna tänder också för hockeyspelare. Även fast tandskador är jobbiga när man till exempel skall äta, samt att de är estetiskt störande, så är det här en skada som är relativt lätt att åtgärda och kräver ingen egentlig tid för återhämtning. Annat är det ifall spelaren råkar ut för en hjärnskakning. Det är inte ovanligt att utslagna tänder och hjärnskakningar hör ihop inom idrotten. Skillnaden är att en hjärnskakning kräver vila medan tänderna är lätta att göra snygga igen.