Ishockey för damer

 

Liksom i de flesta andra sporter är damhockeyn på många sätt flera steg efter herrarna. Dels på det ekonomiska plan, då det är långt ifrån självklart att som spelare kunna leva på sin idrott. Dels får damhockeyn inte alls lika mycket uppmärksamhet från media, publik och sponsorer.

Sverige har emellertid haft stora framgångar internationellt sett, trots att man har betydligt sämre förutsättningar än de stora nationerna USA och Kanada.

1989 spelades det första världsmästerskapet för damer med åtta lag: fem från Europa, ett från Asien, och så USA och Kanada.

Det är samma regler som gäller för damerna som för herrarna, med ett undantag – det är inte tillåtet att tacklas.

Kanada, USA, Finland och Sverige ligger på de fyra första platserna i medaljligan och är också de enda länder som har spelat alla 17 världsmästerskap.

Svenska mästerskap har avgjorts sedan 1988, medan seriespel inte startade förrän år 2008, då Riksserien bildades, med 16 spelade lag per säsong.

Nuvarande coachen för Sveriges Damkronor är Leif Boork och de ligger just nu fyra på världsrankingen. Laget vann sin första mästerskapsmedalj i EM år 1996, och den senaste kom i VM 2016 då laget bärgade en bronspeng.